Jumat, 01 Oktober 2010

Sajarah Depok -Angga Alfarhan

Dayeuh Depok, nyaéta hiji dayeuh di Propinsi Jawa Kulon, Indonésia. Dayeuh ieu perenahna pas di kidul Jakarta, nyaéta antaraJakarta-bogor. Kecap Depok sorangan asalna ti kecap dina basa Sunda anu hartosna pertapaan atawa tempat bertapa. Tapi, ayaogé anu ngomong yén kecap Depok mangrupa hiji akronim ti De Eerste Protestants Onderdaan Kerk anu hartina nyaéta GerejaKristen Rahayat Kahiji. [1].Depok baheula nyaéta dayeuh kacamatan dina wewengkon Kabupatén Bogor, anu saterusna meunang status dayeuh administratifdina warsih 1982. Saprak 20 April 1999, Depok ditetepkeun jadi kotamadya (ayeuna: dayeuh) anu terpisah ti Kabupatén Bogor.Dayeuh Depok diwangun luhur 11 kacamatan, anu dibagi jadi 63 kalurahan.Depok mangrupa dayeuh penyangga Jakarta. Sabot jadi dayeuh administratif dina warsih 1982, nu nyicinganana ngan 240.000 jiwa,sarta sabot jadi kotamadya dina warsih 1999 nu nyicinganana 1,2 juta jiwa. Universitas Indonésia (kajaba Fakultas Kedokteran sartaKedokteran Huntu) aya di wewengkon Dayeuh Depok.

Kabentukna Kacamatan DepokBerawal dina ahir abad ka 17 saurang saudagar Walanda, eks VOC, ngaranna Cornelis Chastelein (1657-1714) meuli taneuh diDepok salega 12,44 km pasagi (ngan 6,2% ti lega dayeuh Depok ayeuna anu legana 200,29 km pasagi) atawa kurang ti 4 kali legakampus UI Depok. Jeung harga 700 ringgit, sarta status taneuh éta téh taneuh partikelir atawa leupas ti kakawasaan HindiaWalanda. Cornelis Chastelein jadi tuan taneuh, anu saterusna ngajadikeun Depok ngabogaan pamaréntahan sorangan, ucul tipangaruh sarta campur leungeun ti luar. Wewengkon otonomi Chastelein ieu dipikawanoh jeung sebutan Het Gemeente Bestuur van Het Particuliere Land Depok. Dina jaman kamerdikaan Depok ieu jadi hiji kacamatan anu aya di lingkungan Kewedanaan (PembantuBupati) wewengkon Parung Kabupatén Bogor.Depok dimimitian ti hiji Kacamatan anu aya di lingkungan Kewedanaan (Pembantu Bupati) wewengkon Parung Kabupatén Bogor,saterusna dina warsih 1976 padumukan mimitian diwangun boh ku Perum Perumnas boh pengembang anu saterusna dituturkeunkalayan diwangunna kampus Universitas Indonésia (UI), sarta ngaronjatna perdagangan sarta Jasa anu beuki pesat ku kitunadiperlukeun kecepatan pangladén.Dina warsih 1981 Pamaréntah nyieun Dayeuh Administratif Depok dumasar Aturan Pamaréntah Nomer 43 warsih 1981 anuperesmiannya dina tanggal 18 Maret 1982 ku Menteri jero nagara (H. Amir Machmud) anu diwangun ti 3 (tilu) Kacamatan sarta 17 (tujuh belas) Désa, nyaéta:Kacamatan Pancoran Mas, diwangun ti 6 (genep) Désa, nyaéta Désa Depok, Désa Depok Jaya, Désa Pancoram Mas, DésaMampang, Désa Rangkapan Jaya, Désa Rangkapan Jaya Anyar.Kacamatan Beji, diwangun ti 5 (lima) Désa, nyaéta: Désa Beji, Désa Kemiri Beungeut, Désa Pondok Cina, Désa Taneuh Anyar,Désa Aseupan.Kacamatan Sukmajaya, diwangun ti 6 (genep) Désa, nyaéta: Désa Mekarjaya, Désa Sukma Jaya, Désa Sukamaju, Désa Cisalak,Désa Kalibaru, Désa Kalimulya.Salila waktu 17 warsih Dayeuh Administratif Depok ngembang pesat alus diwidang Pamaréntahan, Pangwangunan sartaKamasarakatan. Hususna widang Pamaréntahan kabéh Désa baganti jadi Kalurahan sarta ayana pemekaran Kalurahan, ku kitunadina pamustunganana Depok diwangun ti 3 (Kacamatan) sarta 23 (dua puluh tilu) Kalurahan, nyaéta:Kacamatan Pancoran Mas, diwangun ti 6 (genep) Kalurahan, nyaéta: Kalurahan Depok, Kalurahan Depok Jaya, Kalurahan Pancoran Mas, Kelurahjn Rangkapan Jaya, Kalurahan Rangkapan Jaya Anyar.Kacamatan Beji diwangun ti (genep) Kalurahan, nyaéta: Kalurahan Beji, Kalurahan Beji Wétan, Kelurah Pondok Cina, KalurahanKemirimuka, Kalurahan Aseupan, Kalurahan Taneuh Anyar.Kacamatan Sukmajaya, diwangun ti 11 (sabelas) Kalurahan, nyaéta: Kalurahan Sukmajaya, Kalurahan Resep Maju,. KalurahanMekarjaya, Kalurahan Langgeng Jaya, Kalurahan Baktijaya, Kalurahan Cisalak, Kalurahan Kalibaru, Kalurahan Kalimulya, KalurahanKali Jaya, Kalurahan Cilodong, Kalurahan Jati Mulya, Kalurahan Tirta Jaya.

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar